Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Faculteit voor Technische Natuurwetenschappen, TU Delft

Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2
Inzending:
Projectomschrijving

In februari 2016 is het zeer geavanceerde faculteitsgebouw voor Technische Natuurwetenschappen op de campus van de TU Delft opgeleverd. Dit onderwijs- en onderzoeksgebouw bestaat naast onderwijsruimtes voor het overgrote deel uit laboratoria voor de afdelingen Bionanoscience, Chemical Engineering en Biotechnologie.

 

Twee vleugels, beide rond een patio, komen bij elkaar in een centraal hart dat zowel aan de zuid- als aan de noordzijde ook de entree van het gebouw vormt. Vanuit een vier verdiepingen hoge centrale hal zijn alle onderwijs- en onderzoeksruimtes te bereiken. Dit atrium, met een dak dat gelijkenissen toont met het werk van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven, is zowel het hoofdverkeerspunt als het sociale middelpunt van het gebouw met ontvangstbalie, zitbanken en studieplekken. Een fijne ontmoetingsplek met veel groen gecombineerd met opvallende blauwgroene afbeeldingen die werden aangeleverd door de verschillende afdelingen maar door Ector Hoogstad Architecten zijn verwerkt tot een geabstraheerde en kenmerkende print.

 

Eenvoudige gevels zorgen voor optimale transparantie, en vormen een kader voor een zo groot mogelijke wisselwerking tussen binnen en buiten. Het groene landschap speelt een rol in het interieur, terwijl de techniek zich naar buiten toe presenteert.

 

Centraal in het ontwerp is het streven naar flexibiliteit en toekomstwaarde in combinatie met het bieden van soms zeer specifieke plaatselijke faciliteiten of omstandigheden, zoals trillingsarme vloeren (tot VC-F), stofarme omgevingen of zeer stabiele temperaturen. In nauw overleg met gebruikers is deze optimale structuur ontworpen die randvoorwaarden biedt voor hoogwaardig onderzoek van nu en in de komende decennia.

 

Fotograaf: Petra Appelhof


Daglichtambitie

De daglichtambitie voor de laboratoria en kantoren was het maximaliseren van de gezondheid van medewerkers & studenten en het minimaliseren van kunstlicht-energiegebruik. De daglichttoetreding door de gevels wordt daarom gemaximaliseerd door de transparante invulling van het slanke gevel- en constructiegrid. De grids van wit beton met marmertoeslag lopen taps toe naar buiten toe, waardoor de daglichttoetreding nog verder wordt vergroot. De gebruikers kunnen individueel de lichtwering reguleren per gevelmoduul. Buitenzonwering beperkt de opwarming; door toepassing van uitvalschermen blijven diffuse daglichttoetreding en uitzicht op de groene parkomgeving behouden.

 

De daglichtambitie voor de centrale hal was de optimalisatie van daglicht en contact met buiten met een minimale opwarming en het architectonische integreren van de daglichttoetreding. De oost- en westgevels naar de patio’s zijn volledig transparant en optimaliseren daardoor de ruimtelijke continuïteit en de daglichttoetreding. Het programma rond de hal is op de oriëntatie afgestemd, zo ligt de bar op de middagzon aan het terras in de grote westpatio.

 

De eveneens transparante noord- en zuidgevels zijn voorzien van horizontale zonwerende lamellen die naar boven toe steeds dichter op elkaar staan, waardoor architectonisch de installatieverdieping met de hoofdentrees wordt verbonden.

Het op het noorden gerichte sheddak van de hal laat de hal gedurende de hele dag baden in diffuus daglicht, zonder dat de ruimte teveel opwarmt. De combinatie van de gelijkmatige verlichting door het dak met de laagstaande zon vanuit de patio’s – met strijklicht langs de hoge wanden en slagschaduwen – geeft de hal een constante lichte én een dynamische warme sfeer.

Projectinformatie

Plaats project: Delft
Opleverdatum: februari 2016
Architectenbureau: Ector Hoogstad Architecten
Projectarchitect: Joost Ector & Erik de Geus
Bekijk de volledige fotoserie