Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Grubbehoeve

Soort project: Kleiner dan 1000 m2
Inzending:
Projectomschrijving

Deze van oudsher bestaande carréboerderij in het glooiende landschap van Zuid-Limburg is herbestemd tot woonhuis met atelier, expositieruimte en vakantiewoningen. Op deze unieke locatie in Banholt, waar ooit een atelier waar speerpunten werden gemaakt te vinden was, meandert nu een grubbe over het terrein.

 

De authentieke vorm van de carré wordt op een hedendaagse manier hersteld door middel van het terugbrengen van de oorspronkelijke ommuring als abstracte houten wand. Deze met houten latten beklede wand begint als gevel van de schuur en loopt via de carport door als wand. De binnenplaats, die op het gebied van vormgeving en maatvoering geïnspireerd is op de ongelijke symmetrie in Japanse zentuinen, komt door deze ingreep weer centraal te staan. Het hoogteverschil dat hier aanwezig is wordt beaccentueerd door het watersysteem.

 

De traditionele paardenstal met schuur zijn verbouwd tot werkplaats/atelier. Bestaande gevelopeningen zijn hergebruikt, maar er zijn ook grote doorbraken gerealiseerd die het prachtige landschap inkaderen en het daglicht laten binnenstromen. Grenzend aan deze kaders zweven grote terrassen, waaronder het glooiende landschap doorloopt. In het midden van het gebouw is een roestvrijstalen kern geplaatst waarin de keuken, badkamer en het toilet zijn opgenomen. Een tweetal compleet houten ronde trappen verbindt de twee verdiepingen. Het atelier waadt in natuurlijk noorderlicht dat door een grote lichtkoepel in het dak binnenkomt.

 

Dit project is ontstaan uit liefde voor de omgeving en respect voor de tradities van de plek, waardoor dit een uniek en spraakmakend geheel is geworden.


Daglichtambitie

Natuurlijk licht heeft een bepalende rol gespeeld in de verbouwing van deze carréboerderij. Oude boerderijen als deze zijn gekenmerkt door karakteristieke houten balkconstructies, maar door de gesloten vorm van de stal blijven deze constructies en ruimtes vaak onbelicht.

 

Deze oude paardenstal is gericht op het zuiden, waardoor de potentie van deze van oudsher donkere ruimte enorm is. De architectuur van het licht bepaalt hierin de inrichting van de ruimte, de dagelijks terugkerende reeks van activiteiten volgt de baan van het zonlicht. Ontwaken in de zachte ochtendzon kan in het oostelijke deel van de oorspronkelijk stal, waar een vier meter hoge pui tot op de eerste verdieping het licht verwelkomt en het glooiende landschap inkadert. In het westelijke deel werpt de lage, warme avondzon door eenzelfde soort pui haar licht op de eettafel. Het aangrenzende terras creëert naast een visuele relatie ook een fysieke relatie met het Limburgse landschap en haar karakteristieke licht.

 

Het atelier, waarin noorderlicht gewenst is, ligt ten noordoosten van deze stal. De grote lichtkoepel in het dak laat enig direct zonlicht door waarmee het gedurende de dag de dans van het licht etaleert. Boven de ronde trap, die aan de noordkant van de roestvrijstalen kern grenst, is ook een lichtkoepel geplaatst. Zo wordt het betreden van deze trap een ervaring die gestuurd wordt door het daglicht, dat tegelijkertijd de oriëntatie van de bewoner ten goede komt.

Het optimale gebruik van daglicht is in dit project een cruciaal uitgangspunt, de relatie die tussen het gebouw en de omgeving die hierdoor wordt aangegaan is allesbepalend voor de totaalbeleving van de bewoners.

Projectinformatie

Plaats project: Banholt
Opleverdatum: 01-04-2016
Architectenbureau: Jeanne Dekkers Architectuur
Projectarchitect: Jeanne Dekkers
Bekijk de volledige fotoserie