Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Herbestemming Voormalig EK-HUIS Den Bosch

Soort project: Kleiner dan 1000 m2
Inzending:
Projectomschrijving

 

Opgave
Herbestemming en uitbreiding van het voormalige EK-huis te Den Bosch tot woonhuis.

 

Historie
Het pand is oorspronkelijk in 1935 gebouwd als een EK-Huis. Deze beweging van de Eucharistische Kruistocht (EK) wilde de rol van de katholieke kerk versterken in een periode van vele sociale conflicten. De aandacht was daarbij vooral gericht op het lot van ‘het fabrieksmeisje’. In het EK-Huis konden de meisjes tussen de middag hun boterham opeten. Na werktijd werden cursussen gegeven in huishoudelijke bezigheden, moederschap en opvoeding.

 

Programma
In 2015 is het gemeentelijk monument herbestemd tot een riant woonhuis. Achter het pand is een tweelaagse industriële glazen uitbouw gerealiseerd, die is opgebouwd uit een zestal identieke aluminium schuifpuien (3,9x3m). Op de begane grond is de woonkamer uitgebreid met zithoek/woonkamer met een gevlinderde betonvloer. Op de verdieping zijn een tweetal slaapkamers en een badkamer gerealiseerd.

 

Monument
De constructie van de uitbouw is uit respect voor het monument vrijgehouden van de bestaande achtergevel. Het is hiermee een reversibele toevoeging. In de tussenliggende ruimte is plek voor de bestaande getimmerde goot, installaties en een vide voor contact tussen beide verdiepingen. In de vide zijn naar de toegangsdeuren van de slaapkamers loopbruggetjes van plexiglas geplaatst. De (stand)leidingen zijn niet in leidingskokers geplaatst maar net als de staalconstructie in het zicht gelaten: ze zijn op een industriële wijzeomkleed met isolatie en aluminium bekleding. Ook de kachelpijp aan de buitenzijde is in het zicht gelaten.


Daglichtambitie

Bij de aanbouw is maximaal ingezet op te-openen-glasvlakken. Om beide verdiepingen een identieke uitstraling te geven is gekozen voor schuifpuien met op de verdieping aan de binnenzijde een hekwerk. Bij warme dagen versmelt binnen met buiten doordat vrijwel de halve gevel is te openen.
Ook de aansluiting van de aanbouw op de bestaande gevel is uitgevoerd in glas. De smalle vide ter plaatse van deze aansluiting zorgt voor:
-interactie tussen beide verdiepingen (praktisch ivm decentraal geplaatste trappenhuis)
-een interessante ruimtelijke beleving
-daglicht t.p.v. de gang op de verdieping
-een reversibele ingreep (de aanbouw staat los)

 

De bruggetjes halverwege de vide die toegang verschaffen tot de slaapkamers op de verdieping zijn net als de begane grondvloer t.p.v. de vide in plexiglas uitgevoerd. Op de begane grond is deze overgang tussen oud en nieuw verder benadrukt door hier verlichting onder aan te brengen.  Om de gevel zo strak mogelijk te houden is ervoor gekozen om het glas zonwerend uit te voeren. Het glas heeft een LTA van 61% en een ZTA van 35%.

Projectinformatie

Plaats project: Den Bosch
Opleverdatum: 1-6-2015
Architectenbureau: Tâcheron architect
Projectarchitect: Sjoerd Tasseron
Bekijk de volledige fotoserie