Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Herbouw Ter Pelkwijkpark

Soort project: Kleiner dan 1000 m2
Inzending:
Projectomschrijving

Deze villa is gelegen aan de stadsgracht in het centrum van Zwolle. Het betreft een unieke herbouwopgave waarin de nieuwbouw op eigentijdse wijze is ingepast in de historische context. Het programma van eisen beschreef een woning om comfortabel oud in te worden, waarin geborgenheid licht, boeken en kunst centraal staan.

 

Het ritme van ramen in de straatgevel is een voortzetting van de omliggende panden. De staande en liggende elementen maken de gevel zelfs klassiek in opzet. Vanuit de plattegrond gezien fungeert de straatgevel met terugliggende ramen als filter. Dit in tegenstelling tot de gevel aan de grachtzijde, waarbij de openingen zo zijn gemaakt dat het uitzicht en lichtinval optimaal is.

 

De gevels zijn uitgevoerd in metselwerk, waarbij de voegen zijn uitgesmeerd. Door de ruwe manier van metselen blijft de steenstructuur, en op veel plaatsen de steen zelf, zichtbaar. Deze oude techniek geeft de woning de indruk uit één stuk te zijn gehouwen. Het licht geeft de woning steeds een andere verschijning als het gevolg van de textuur en de kleuren van de sortering van de stenen.


Daglichtambitie

De woning is een aaneenschakeling van kamers langs een route van openbaar naar privé, grotendeels zonder deuren. De route loopt van de straat naar de gracht en weer terug. De entree geeft direct zicht op de gracht. De keuken, rechts naast de entree, ligt aan de straat en is de eerste ontmoetingsplek in het huis. Aansluitend aan de keuken ligt de eetkamer / bibliotheek , een intieme kamer zonder uitzicht vol boeken en kunst. Indirect licht valt binnen via de smalle met glas overkapte entreeruimte.

 

De grote pui in de woonkamer geeft zicht op het water. Vervolgens leidt de trap naar de 1e verdieping, terug naar de straatzijde waar de studeerkamer is gelegen. Deze kamer geeft uitzicht op het naastgelegen park en is een meer dynamische plek. De trapsparing is gemaakt over 2 verdiepingen en fungeert als ‘lichtschacht’ midden in de woning. Vanuit de studeerkamer volgen de gang en de trap naar de slaapkamers. Beide leiden langs de lichtschacht en zijn bedoeld als overgang naar nog meer privé, de slaapkamer. In de sequentie van leefruimten is de slaapkamer, na de voordeur, de eerste kamer met een deur.

 

Elke kamer heeft zijn eigen condities en past bij het gebruik. Daglicht, zicht en geborgenheid zijn per gebruik afgewogen. Waarbij het licht in het hart van de woning een extra dimensie geeft. Om de steeds veranderende lichtinval optimaal te benutten is het materiaalgebruik gereduceerd tot stucwerk, bamboe voor de kasten en vloeren en gietvloeren in de badkamers en keuken.

 

De met chippermortel afgewerkte gevel laat delen en sporen van de achterliggende gevelsteen zien en zorgt voor een bijzondere uitstraling. Ingetogen, passend in de omgeving en steeds verrassend bij verschillende lichtinvallen en weersomstandigheden.

Projectinformatie

Plaats project: Zwolle
Opleverdatum: december 2015
Architectenbureau: Tim Versteegh Architect
Projectarchitect: