Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Het Noorderparkbad

Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2
Inzending:
Projectomschrijving

Het Noorderparkbad is een alzijdig gebouw met een open uitstraling, die uitnodigt tot betreding. Door in te zetten op het verzachten van de overgang tussen landschap en gebouw en het afbreken van de typerende schaal van een zwembadaccommodatie beoogt het Noorderparkbad een paviljoen in het park te zijn.

 

Het afgeronde volume en het golvende regengordijn zijn de bemiddelaars tussen gebouw en park. Twee op elkaar gestapelde volumes bepalen de vorm van het gebouw. Door het bovenste volume naar achteren te plaatsen past het gebouw goed bij de schaal van de omgeving. Daarnaast zorgt de setback ervoor dat diep in het gebouw licht komt.

 

Het golvende regengordijn is het meest opvallende element aan het Noorderparkbad en is in eerste instantie een educatief element. Het gordijn communiceert hoezeer het zwembad verbonden is met water. Op een regenachtige dag stroomt het water als een sijpelende waterval langs het gordijn naar beneden en laat de bezoeker zien hoe regenwater zwemwater wordt. Op zonnige dagen glinstert het gordijn als een gestolde waterval, terwijl op winterse dagen de ijskristallen het gebouw omtovert tot een ijspaleis. Daarnaast markeert het gordijn op theatrale wijze de entrees van het zwembad: het wordt omhoog getrokken en begeleidt de bezoeker het zwembad binnen.

 

Het Noorderparkbad wordt het nieuwe publieke familiebad voor Amsterdam-Noord en zal een belangrijke sociale functie vervullen. Het traditionele thema van een badhuis als ontmoetingsplek voor de buurt is vertaald in de sfeer van het interieur. Intieme ruimtes en hoge ruimtes met bovenlichten wisselen elkaar af. De houten romboïde dakconstructie en de afwerking van vloer, plafond en wand met traditionele materialen geven het gebouw een warme sfeer.


Daglichtambitie

Baden in zonlicht
Dag- en zonlicht is een essentieel en doorslaggevend ontwerpaspect voor het Noorderparkbad. Er is gekozen voor een paviljoen van twee gestapelde golvende volumes waarvan het bovenste volume terug is geplaats. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om daglicht tot diep in het gebouw door te laten dringen.

 

Het zonlicht stroomt zelfs de kleedkamers binnen en verbindt binnen en buiten met elkaar. Het daglicht zorgt, samen met de geometrie van het gebouw, dat gangen lichte en brede ontmoetingsplekken zijn met volop zicht op het park. De reflectie van het zonlicht via het water op het interieur van het bad geeft mede door het materiaalgebruik een vriendelijke en intieme sfeer aan het zwembad. Het geeft de bezoeker het gevoel in een klassiek badhuis te zijn.

 

De duurzaamheidsambitie van het Noorderparkbad is zeer hoog. Vanaf de indeling van de plattegrond is hier al rekening mee gehouden. De zwemzalen met de hoge temperaturen zijn omhuld met de overige functies die als een warme deken fungeren. Enkel aan de zuidzijde hebben de zalen geen warmtebuffer: hier zorgt de zon voor opwarming van de ruimte. Zonnepanelen op het dak zorgen met vele duurzaamheidsvoorzieningen dat het Noorderparkbad volledig zelfvoorzienend is.

Projectinformatie

Plaats project: Amsterdam
Opleverdatum: april 2015
Architectenbureau: de Architekten Cie
Projectarchitect: Branimir Medić & Pero Puljiz