Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Hilton Amsterdam Airport Schiphol

Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2
Inzending:
Projectomschrijving

Met zijn kubusvorm en ronde hoeken, het ruitvormige gevelpatroon en het 42 meter hoge atrium met glazen dak, is het nieuwe Hilton Amsterdam Airport Schiphol een imposant herkenningspunt. Het hotel ligt aan de toegangsweg naar de aankomst- en vertrekhal van de internationale luchthaven en vormt het slotakkoord van het staccato ritme van de bouwvolumes aan Schiphol Boulevard. Doordat het hotel onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de plint gedraaid is, krijgt het gebouw dynamiek en ontstaat er een visuele verbinding met de omringenge kantoorgebouwen. Een overdekte promenade verbindt het hotel rechtstreeks met de luchthaven.

 

Het diagonale patroon van de gevel benadrukt het iconisch karakter van het gebouw. Door de groepering van het glas en de grijze en witte composietpanelen, ontstaat een groot, ruitpatroon met een subtiele glans en reliëf dat vanaf grote afstand herkenbaar is. Het patroon zorgt voor eenheid tussen de plint, de toren met gastenkamers en de Traverse en maskeert de afzonderlijke kamers en verdiepingen van het gebouw.

 

Een groot uitnodigend atrium met een glazen plafond van 42 meter hoog vormt het hart van het hotel. Deze belangrijkste ontmoetingsruimte creëert een sterke identiteit. Het horizontale lijnenspel van de helderwitte balustrades biedt een zekere grandeur. Houten latten, omlijstingen en bekleding zorgen voor raffinement en een natuurlijke, luxueuze uitstraling.

Het hotel met 433 kamers en 1.700 vierkante meter ruimte voor vergaderingen en evenementen, is het meest vooraanstaande conferentiehotel van de luchthaven. Het interieur is geïnspireerd op de Nederlandse cultuur en het landschap. In de dynamische omgeving van komen en gaan, ontstaat voor gasten zo een ‘home away from home’.


Daglichtambitie

Daglicht is het bepalende element in het immense atrium van het hotel en komt via het glazen plafond van 42 meter hoog het hotel binnen. Het horizontale lijnenspel van de helderwitte balustrades reflecteert het licht tot diep in het gebouw. De gastenkamers en andere faciliteiten die aan het atrium gelegen zijn, hebben hier optimaal profijt van. De lobby in atrium heeft mede vanwege het daglicht een intiem karakter, ondanks de afmeting van de ruimte. Het daglicht dat van ochtend tot avond langzaam verandert en de verlichting die in het glazen plafond en de balustrades geïntegreerd is, spelen een intrigerend spel van licht en schaduw.

 

Aan de noordzijde van het atrium komt via de kenmerkende ruitvormige ramen ook zacht daglicht binnen. De ruitvormige ramen zijn terug te vinden in de gastenkamers in de buitenring van het gebouw. Iedere kamer heeft een verschillende configuratie van twee of drie ramen die voor een zee van licht in de kamers zorgen. In de traverse die het hotel met de luchthaventerminals verbindt, zorgt daglicht voor een prettige en veilige omgeving, en wordt de blik van passanten naar het atrium geleid.

 

De integrale ontwerpaanpak blijkt uit de rol van daglicht in het duurzaamheidsconcept. De transparantie van de gevels is afgestemd op de oriëntatie ten opzichte van de zon. Gevels met direct zonlicht zijn meer gesloten dan gevels met minder direct zonlicht om opwarming te voorkomen en noodzaak tot koeling te verminderen. Het plafond van het atrium heeft glas met zonnewering. Om energie te besparen, wordt de buitenlucht voordat deze in de kamers wordt gebracht, voorverwarmd in het atrium.

Projectinformatie

Plaats project: Schiphol
Opleverdatum: 17-12-2015
Architectenbureau: Mecanoo architecten
Projectarchitect: Ellen van der Wal, Francine Houben
Bekijk de volledige fotoserie