Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

House in a House

Soort project: Kleiner dan 1000 m2
Inzending:
Projectomschrijving

‘House in a House’ is de duurzame renovatie van een bestaand rijtjeshuis uit 1980 in het Spinbaankwartier in Wassenaar. De wens van de bewoners was om hun typische woonerf-woning duurzaam te transformeren tot een spannende, moderne leefruimte met karakter én geschikt te maken voor een groter gezin. De woning is van een donkere en gedateerde indeling in hokjes veranderd in een lichte open leefruimte waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de hoogte. Dankzij de dakopbouw met dakramen is 40 m2 woonoppervlak gewonnen en stroomt er licht tot in het hart van het huis.

 

De woning is georiënteerd rondom een atrium, waardoor bijzondere hoeken en doorkijkjes ontstaan. Een trap spant over twee verdiepingen en is de blikvanger in het huis. Het hedendaagse ontwerp zorgt ervoor dat de beleving en het comfort van de woning onvergelijkbaar zijn met haar uitgangspositie.

 

Materialisatie
Qua materialisatie is gekozen voor een stoere maar warme look. De bestaande houten vloer op de begane grond is aangeheeld, geschuurd en in lichte kleur geolied. In de keuken is gekozen voor een betonvloer. De keuken zelf is ontworpen en gemaakt door een meubelmaker van eikenhout met rvs blad en staat op wieltjes. Voor de constructieve wand in het midden van de woning is gekozen voor betonstuc, op de eerste verdieping ligt kurk en voor de dakopbouw is gekozen om constructieve elementen in het zicht te laten, zoals de balken en de geoliede Fins-vuren multiplex vloer. Deze natuurlijke materialen vormen een mooi en warm contrast met de strak wit gestucte wanden.


Daglichtambitie

Daglicht
Essentieel onderdeel van de ontwerpopgave was de hoeveelheid daglicht verbeteren. De gedateerde woning was een donker een klein aanvoelend huis met 2 daklichten. Door de toepassing van 5 extra daklichten van Velux van 1,4 bij 1,4 m dringt een zee van licht de woning binnen. De daklichten zitten in een atrium waar men direct binnen komt. Door de toepassing van elektrische buitenzonwering kan men zelf de hoeveelheid daglicht regelen.

 

Duurzaam bouwen
Wooncomfort en duurzaam bouwen stonden centraal bij het conceptualiseren van de woning. Er is ontworpen vanuit een geïntegreerd duurzaamheidsconcept. Passieve zonne-energie, regelbare daglicht toetreding, natuurlijke ventilatie en koeling en opwarming worden geregeld vanuit het atrium. Door een ‘huis’ te plaatsen in het bestaande huis, liggen alle vertrekken aan deze binnenruimte. Door nu ramen en deuren te openen of sluiten van het ‘binnenhuis’ naar het atrium kan men naar keuze de warmte toelaten of buitensluiten. Door deze integrale duurzame ontwerpingreep ontstaat tegelijkertijd een geheel nieuwe ruimtelijke ervaring.

 

De woning kenmerkt zich door de volgende duurzame kenmerken;
– gezond binnenklimaat; natuurlijke ventilatie, maximale daglichttoetreding;
– terugbrengen van energieverbruik door hoogwaardig materiaalkeuzes en detaillering (isoleren gevel, vloer, dak en kozijnen);
– afhankelijk van vraag wordt zon binnengelaten of buiten gehouden dmv zonwering op het zuiden;
– atrium wordt gebruikt als warmte buffer;
– zonnecellen leveren energie.

Projectinformatie

Plaats project: Wassenaar
Opleverdatum: oktober 2015
Architectenbureau: Global Architects
Projectarchitect: Arthur S. Nuss