Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

’t Karregat

Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2
Inzending:
Projectomschrijving

’t Karregat is een van de eerste multifunctionele centra in Nederland, ontworpen door architect Frank van Klingeren. Onder een groot doorlopend dak, gedragen door stalen paraplu’s, liet hij vrije ruimte zonder tussenwanden voor een supermarkt, kleine winkels, basisscholen, een gymzaal en een buurtcentrum. Het gebouw in de wijk Herzenbroeken in Eindhoven kreeg uitgebreide internationale aandacht, maar de experimentele opzet heeft nooit goed gefunctioneerd. Al snel deelden de gebruikers de ruimte zelf in met tussenschotten, totdat de ruimte onder het dak uiteindelijk helemaal was dichtgeslibd.

 

Diederendirrix en architecten|en|en stonden voor de opdracht het gebouw nieuw leven in te blazen. De basis van het ontwerp, het dak met de bijzondere parapluconstructies, is hersteld en verduurzaamd. De paraplu’s pakken we in met transparante panelen, waardoor daglicht kan binnenvallen in de ruimte en klimatologische problemen en stofoverlast zijn opgelost. Daarbij komt een nieuwe laag van ingrediënten, waaronder een binnenwandsysteem van dichte en transparante delen, met een passende aansluiting op de draagconstructie en het houten dak.

 

Door een deel van het dak open te werken, ontstond een nieuwe patio die de ruimtes eromheen van daglicht voorziet. Zo kreeg het gebouw een nieuwe indeling, met duidelijke entrees in een transparante gevel. Het is opnieuw fris en functioneel, met respect voor het oorspronkelijke ontwerp.

 

In 2015 is een deel van ’t Karregat verbouwd met ruimte voor de school met kinderdagverblijf en enkele wijkvoorzieningen. Het systeem voor aanpak van het gebouw is nu beproefd met een fris en functioneel resultaat. Het kan eenvoudig ook op de andere delen worden toegepast.


Daglichtambitie

Het uitgangspunt voor de herontwikkeling van ’t Karregat zijn de bestaande kwaliteiten van de constructie: de grote overspanning met een stramienmaat van 14,4 bij 14,4 meter, de grote hoogte (5,5 meter) én het inpandig daglicht. Het vernieuwde gebruik van het gebouw vroeg om een serieuze verbetering van de bouwfysische kwaliteiten, waarvoor we het dak en de karakteristieke paraplu-constructie moesten isoleren.

 

We voorzagen de buitenzijde van de stalen paraplu’s van translucente kunststof panelen en de binnenzijde onder de paraplu’s met glas voorzien van een zeefdruk in de kleur van de paraplu. Zo blijven de paraplu’s zichtbaar en laten ze het daglicht binnenvallen, terwijl zonlicht wordt gefilterd. Het inpakken van de constructie voorkomt bovendien stofoverlast, koudeval en warmte-overlast. De paraplu’s werken als ‘lantaarns’ voor daglicht met elk een andere kleur.

 

We ontwierpen een kozijnsysteem om het glas te laten aansluiten op de staalconstructie. De binnenzijde is toegankelijk via een luik. Aan de bovenzijde zijn ventilatiespleten opgenomen om de temperatuur te beheersen. De detaillering is zodanig dat op de kozijnen ook een binnenwand kan worden aangesloten. De verdiepingshoge aluminium kozijnen zijn ingevuld met afwisselend dichte of transparante delen. De verticale stroken van vast glas laten het daglicht toe tot diep in het gebouw.

 

Een deel van het dichte dakvlak maakten we open en we lieten twee paraplu’s onbekleed. Dit nieuwe middelpunt van het gebouw wordt omsloten door de school, de peuterspeelzaal, de gymzaal en een buurtontmoetingsplek, zodat in al deze ruimtes nu ook daglicht kan binnenvallen.

 

Fotoverantwoording

  • Foto 2, 3, 5 t/m 9 fotograaf: BASE Photography, Helmond
  • Foto 1, 4 Arthur Bagen
  • Plattegrond, doorsnede, tekening van diederendirrix en architecten|en|en

 

Projectinformatie

Plaats project: Eindhoven
Opleverdatum: 11 juni 2015
Architectenbureau: diederendirrix i.s.m. architecten|en|en
Projectarchitect: Paul Diederen, Arie van Rangelrooy, Frans Benjamins, Thijs Kieboom, Marco de Groot, Paul Muselaers
Bekijk de volledige fotoserie