Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

De Vlindertuin in Wildlands, Adventure Zoo Emmen

Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2
Inzending:
Projectomschrijving

Naast het enorme olifantenverblijf in de Jungola van Wildlands plaatste EdenParks de complete staalconstructie, het dak, de gevels en de deuren van de Vlindertuin. Echt sprake van een vlindertuin is er in de kas niet meer, maar wel van een vlinderjungle met tempels die geïnspireerd zijn op de ruïnetempels van Anghor Wat.

 

In deze kas is, zoals de naam al verraad, zijn verschillende vlindersoorten te zien. Een gedeelte, afgeschermd van de bezoekers, wordt gebruikt voor de kweek van vlinders. Het is ook het nieuwe thuis voor Chinese alligators, de netpythons en de dwergotters.

 

Op het dak ligt een speciale 3-laags ETFE folie die bijzonder slijtvast is, een hoge isolatiewaarde heeft en veel natuurlijk licht binnen laat. We kozen voor toepassing van polycarbonaat vanwege de hoge isolatiewaarde ervan en de transparantie die het biedt. Bovendien is polycarbonaat een zeer kostenefficiënte oplossing.


Daglichtambitie

De kasconstructie met het speciale 3-laags ETFE folie laat niet alleen veel daglicht, maar ook het complete lichtspectrum door en geeft toch een goede isolatiewaarde. Deze zaken zijn essentieel voor de tropische beplanting en dieren in de kas.

 

Natuurlijk was het daglicht ook een bewuste keuze;
– voor de bezoekers om de dieren goed te zien – besparing van de elektriciteit van verlichting,
– voor de beleving – het gevoel van buiten wordt naar binnen gehaald,
– voor de isolatie die het biedt – besparing van de verwarming,
– voor de dieren om een zo natuurlijk mogelijk leven te leiden – nabootsing van de tropische klimaat waarin ze normaal leven.

Projectinformatie

Plaats project: 7811 AP Emmen
Opleverdatum: november 2015, voor bezoekers open in maart 2016
Architectenbureau: VolkerWessels
Projectarchitect: Ronald Koekoek, ontwerpleider VolkerWessels
Bekijk de volledige fotoserie