Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Veelgestelde vragen

Wat maakt Hollands licht zo bijzonder?

Door de weerspiegeling in de wateroppervlakken waar Nederland zo rijk aan is –  en de wolken in de lucht – ontstaat een bijzonder soort licht. Beroemde schilderijen van Nederlandse meesters zoals Rembrandt, hebben hier de nadruk opgelegd.


Waarom is de lucht blauw en zijn de wolken wit?

De blauwe lucht is het resultaat van verstrooiing van lucht-moleculen hoog in de atmosfeer. Wolken mengen dat blauwe licht met invallend zonlicht en reflecteren veel terug naar boven.


Geven daklichten meer daglicht dan gevelopeningen?

Ja, vanwege een betere invalshoek van het licht, vanwege een grotere lichtbron (meer lucht, mits de grond buiten niet sterk reflecteert), en vanwege een lichtere zenith (hoogste punt van de hemel).


Wat is het verschil tussen daglicht en kunstlicht?

Daglicht is dynamisch en bestrijkt het gehele spectrum. Het is dynamisch (op elk moment en op elke plaats is het anders) en het flikkert niet. Daarnaast is daglicht gratis en milieu vriendelijk.


Wat is daglicht?

We maken vaak een onderscheid – zonlicht is parallel en daglicht difuus – maar het licht komt van dezelfde bron. De straling van de zon wordt door de atmosfeer van de aarde omgezet in een energiebron die leven mogelijk maakt.

 

 


Contact

Correspondentieadres
Stichting Living Daylights

Emmy Andriessestraat 278

1087 ML Amsterdam

redactie@livingdaylights.nl

 

Heeft u ook een vraag? Klik dan hier en wij leggen uw vraag voor aan een van onze experts. Binnen vijf werkdagen krijgt u antwoord.